Bigos ili Bigoš ime je poznatog poljskog lovačkog gulaša, tradicionalnog jela koje spravljaju još i u Litvi, Bjelorusiji i Ukrajini, a naš je naš izbor za početak ovoga snježnog siječanjskog tjedna. U našoj domaćoj kuhinji bigoš je najsličniji sekeliju, a kao i kod mnogih drugih sličnih variva, može se podgrijavati nakon čega mu je okus još intenzivniji, a jelo još ukusnije.

Osnova dobrog bigoša definitivno je provjereno dobro zelje, po mogućnosti domaće zelje koje treba naribati ili  narezati na stine trakice. Pripazite da zelje ne bude prekiselo, radije ga isperite prije kuhanja kako kiselina ne bi nadjačala sve druge okuse. Uz zelje, jako je bitno i dobro meso. Što više vrsta mesa, to će i bigoš biti bolji. Najbolji izbor svakako bi bila svinjska vratina ili lopatica, odnosno bilo koji sočan dio svinjetine, uz koju ubaciti možete još i teletinu, junetinu ili kobasice. Uz narezane kockice mesa, mi stavljamo i narezane kockice špeka, a nama najdraži dodatak je definitivno dimljeni buncek koji svojim bogatim okusom zaokruži cijelu priču.

Nakon što ste na masti popržili kockice mesa, izvadite ih sa strane i na toj masti prepržite luk i kiselo zelje. Nakon desetak minuta tome dodajte meso, zalijte temeljcem i ostavite da se sve zajedno krčka minimalno sat vremena. Ne postoji jedinstveni recept za ukusan gulaš od kupusa i mesa jer recepti variraju od regije do regije, no ono po čemu se ovaj gulaš razlikuje od primjerice sekelija, svakako su posebni sastojci koje mu domaćice dodaju, poput gljiva i suhih šljiva.

Nakon što ste začinili bigoš po svom ukusu, odlučite hoćete li ga poslužiti uz krumpir ili domaći, raženi kruh i uživajte u pravom zimskom ručku!