Bučino ulje

Bučino se ulje, zahvaljujući svojoj iznimnoj nutritivnoj vrijednosti, oduvijek smatra jednim od najcjenjenijih prirodnih blagodati za zdravlje.  A kada je riječ o njegovoj ulozi u kuhinji, svi će se kuhari složiti da njegov orašasti okus daje jelima specifičnu aromu, koju ne možemo dobiti nijednim drugim začinom.

Bučino ulje dobiva se od sjemenki, odnosno koštica ploda buče. Hladno prešano ulje bogato je vitaminima, omega masnim kiselinama, cinkom i brojnim snažnim antioksidansima. U kuhinji ga sljubljujemo i sa slanim i sa slatkim kombinacijama, no da bi dobili najviše od okusa bitno je znati kako ga koristiti.

Zaobilazite termičku obradu

Ovo specifično ulje preporučamo konzumirati u prirodnom obliku, dakle zaobilazite termičku obradu.  Idealno je za salate i razne umake. Primjerice hladnu krumpir salatu s lukom ili salatu s grahom i lukom začinite s bučinim uljem koje se idealno slaže s ovim namirnicama. Idealno se ljubi i sa sladoledom od vanilije, a mi ga u Cateringu Matanić stavljamo u razne priloge i slastice.

Jedna od dražih kombinacija za prilog jest proso s bučinim uljem. Jednostavan prilog koji je gotov za svega petnaestak minuta. Nakon što skuhate proso, u njega umiješajte ranije prepržene kockice pancete na luku, a nakon toga cijelu kombinaciju zalijte bučinim uljem.

Ako radite rižoto s povrćem, bučino ulje definitivno će dati najbolju aromu toj kombinaciji, ali zapamtite, dodajete ga u već termički obrađenu rižu koju ste sljubili s povrćem (mrkva, poriluk, grašak, šampinjoni) pirjanim na suncokretovu ulju. Tek na kraju dodajte bučino ulje kao završnu notu i pretvorite običan povrtni rižoto u pravu poslasticu.

Za kraj, definitivno savjetujemo da bučino ulje koristite i za brojne slastice; od običnih biskvita do kreme od sira kojeg sjajno nadopunjava  upravo orašasta aroma ovoga ulja. Mi ćemo ovu priču završiti brzinskim receptom za jednostavni kolač od bučina ulja, a na vama je samo da se odvažite i uključite ovu sjajnu namirnicu u svakodnevnu uporabu.

Jednostavni kolač s bučinim uljem

Sastojci: 4 jaja, 200g maslaca, 200 g šećera, 200 gr oštrog brašna, 1 prašak za pecivo i 1 dcl bučina ulja

Priprema: Nakon što se odvojili žumanjke od bjelanjka, žumanjcima dodajte šećer i dobro ih izmiksajte. Potom ovoj ujednačenoj smjesi dodajte omekšali maslac te sve dobro izmiješajte. U odvojenoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka te ga dodajte smjesi s jajima. Dobivenoj smjesi dodajte izmiješane brašno i prašak za pecivo, a na samome kraju i bučino ulje. Smjesu izlijte u posudu za pečenje i pecite 20 minuta na temperaturi 180° C.