Tradicionalne recepte koje pripremate svake godine za Badnjak, ove godine nadopunite slasnom focacciom! Ova talijanska pogača oduševit će vas i u ulozi samostalnog toplog predjela i u ulozi kruha s kojim možete kombinirati razne sireve i nadjeve, a jednostavna je za pripremiti i početnicima u kuhinji.
Svoju domaću focacciu započnite miješanjem brašna, soli i mješavine tople vode u kojoj ste razmutili kvasac i malo maslinova ulja. Mijesite tijesto dok ne postane elastično, a tada ga ostavite pokriveno da se diže dok se ne udvostruči. Nakon što se poveća volumen tijesta, podijelite ga na dijelove, ukoliko ćete peći nekoliko focaccia, ili cijelo tijesto stavite na nauljeni pleh i prstima razvaljajte na željenu debljinu. Ostavite tijesto petnaestak minuta da odmori na plehu za pečenje, a tada ga prstima izbockajte kako bi napravili male udubine za svoje začine i punjenja. Mi obožavamo focacciu s cherry rajčicama, maslinama i ružmarinom, no pripremiti ju možete i s češnjakom, timjanom, lukom, ili pak šunkom. Dajte mašti na volju i izaberite začin ili nadjev po svom ukusu!
Kad ste obogatili svoju focacciu željenim začinima, ostavite ju još barem pola sata da odmori, a zatim ju premažite maslinovim uljem i stavite u zagrijanu pećnicu na 220 celzijevaca. Ovisno o pećnici, domaću focacciu pecite petnaestak minuta ako je tijesto tanje, odnosno dvadeset i pet do trideset minuta, ako ste se odlučili za deblju focacciu. Vaša će talijanska pogača biti gotova kad korica dobije zlatnu boju. Poslužite ju još toplu i okupite obitelj i prijatelje oko stola uz ovaj nezaobilazan talijanski specijalitet i oduševite i najzahtjevnija nepca!
Namirnice: (1 pakiranje suhog kvasca, 1 šalica tople vode, maslinovo ulje, prstohvat soli, 3-4 šalice brašna, ružmarin, cherry rajčice, masline)