Međimurska gibanica

Međimurska gibanica naša je mezimica u kategoriji tradicionalnih kolača, a tu savršenu cjelinu čini kombinacija maka, sira, oraha i jabuka. Iako na prvu možda djeluje komplicirano, uloženi trud u slaganje ove višeslojne slastice na kraju se itekako isplati!

Sastojci potrebni za nadjeve:

Nadjev od maka:
20 dag mljevenog maka
10 dag šećera
2 dcl vrućeg mlijeka
Mak i šećer pomiješajte te prelijte vrućim mlijekom.

Nadjev od svježeg sira:
50 dag svježeg sira
2 žlice šećera
1 jaje
Šećer i jaje pomiješajte pa dodajte svježi sir. Dobro promiješajte smjesu.

Nadjev od oraha:
20 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
2 dcl vrućeg mlijeka
Orahe i šećer pomiješajte. Prelijte vrućim mlijekom. Dobro promiješajte smjesu.

Nadjev od jabuka:
60 dag ribanih jabuka
2 žlice šećera
1 žličica cimeta
Jabuke izribajte dodajte šećer i cimet te sjedinite smjesu.

Preljev za kraj: 1 kiselo vrhnje (200 g) 1 jaje

Priprema:

Tijesto za izradu možete koristiti gotovo kupljeno ili ga možete napraviti sami. Ukoliko se odlučite upustiti u samostalnu pripremu, trebat će vam 80 dag glatkog brašna,  1 jaje i prstohvat soli te oko 5 dcl mlake vode,  ulje i svinjska mast. U posudu stavite brašno, dodajte jaje i sol, promiješajte i postepeno dodajte vodu. Umijesite glatko i podatno tijesto od kojeg napravite 2 kugle. Potom ih ostavite da odmore nauljene petnaestak minuta, a nakon toga razvucite jednu kuglu da dobijete tanko tijesto. Neka se osuši 15 minuta, a potom ih izrežite na šest kora. Isto napravite i s drugom. Ukupno trebate dobiti 12 kora koje ćete izrezati na veličinu tepsije koju koristite.

Tajna dobre gibanice je u slaganju nadjeva na sočne kore. Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premažite s malo otopljene svinjske masti. Stavite tri kore, premažite otopljenom masti  te namažite nadjev od oraha. Potom stavite dvije kore, premažite ih te stavite nadjev od jabuke. Zatim idu nove dvije kore na koje stavljate nadjev od maka i za kraj nove dvije kore i na njih, nadjev od sira. To je redoslijed koji mi inače pratimo, ali možete slagati i redom mak – sir – orah – jabuke.

Za kraj napravite preljev od kiselog vrhnja i jaja te premažite gibanicu. I to je to, vaša međimurska gibanica spremna je za pećnicu. Stavite ju peći na 180°C, otprilike sat vremena. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte! Nek je u slast!