Šparoge

 

I dok većinu ljute česte kiše koje su obilježile početak proljeća, berači divljih šparoga sretno dočekuju svaki pljusak. Jer to znači samo jedno: više šparoga i više užitka za njihova nepca.

Za šparoge kažu da ih ili obožavate ili ne podnosite, a ako ste poput nas, onda se ponosno ubrajate u ovu prvu kategoriju. Mi ih svakog proljeća željno dočekujemo i njima obogaćujemo sva naša jela. Juhe, prilozi mesu i rižotima, u umacima za kombinacije s tjesteninom ili u hladno toplim salatama – šparoga se sjajno snalazi u svim ulogama.

Namirnica bogata vitaminima

Ova izuzetno zdrava namirnica obiluje visokim razinama nutrijenata poput cinka, vitamina K i B, folne kiseline, bakra te željeza za zdravlje krvi. Potječe sa zapadnog Mediterana gdje se ubraja među najstarije samonikle kulture, a njen su uzgoj započeli stari Rimljani.

Danas brojmo skoro 300 različitih vrsta šparoga, a od njih je jestivo tek dvadesetak vrsta. Većina je zelene boje, no popularne su i žute šparoge koje rastu ispod zemlje. Na policama u trgovinama i na tržnici najčešće ćete ih pronaći u travnju i svibnju, a ako ih ne planirate odmah nakon kupnje konzumirati, valja ih dobro pohraniti. Najbolje ih je zamotati u papirnati ručnik i staviti u najhladniji dio hladnjaka. Još će duže zadržati svoju svježinu ako ih stavite u visoku staklenku s vodom  i pokrijete  plastičnom vrećicom.

Jednostavnom pripremom do savršena okusa

Pri pripremi valja pripaziti da odstranite donji dio biljke koji je jako žilav, a na pitanje kako ih je najbolje pripremiti odgovor je kuhanjem na pari.  Na taj će način zadržati sva blaga u obliku vitamina kojima obiluju, svoju divnu zelenu boju i savršenu teksturu. Mi ih volimo pirjati na maslacu (2 do 3 minute), a ukoliko ih pripremate u pećnici, neka pečenje traje maksimalno deset minuta.

Iako se sjajno sljubljuju s brojnim namirnicama, mnogima su najdraže šparoge upravo poslužene u kombinaciji s jajima, kako ih i mi često poslužujemo za doručak. No, kada bi morali odlučiti u kojoj su nam ulozi najdraže, ne bismo mogli. Znamo samo da u ulozi priloga mesnim i ribljim jelama ili kao glavni sastojak guste krem juhe, šparoge nemaju konkurenciju.